Zelf een eiken vloer leggen

Ondanks het steeds grotere aanbod van hardhouten vloermaterialen blijft eikenhout de standaard. Het is een van de meest voorkomende soorten hardhout voor huishoudelijk gebruik, en of je het nu wel of niet beitst, eikenhout past goed bij verschillende decoratieve motieven. Veel huiseigenaren kiezen bij het leggen van een nieuwe hardhouten vloer voor voorgedefinieerde vloerdelen, omdat dit de extra stappen van het schuren en afwerken van de vloer overbodig maakt, maar een voorgedefinieerde vloer heeft een ander karakter dan een vloer die je zelf afwerkt. Door te schuren kun je de planken egaliseren en een glad, geïntegreerd oppervlak creëren dat vrij is van storende lijnen en onregelmatigheden.

De vloer nivelleren en beschermen
Nivelleer de ondervloer voordat je begint met het leggen van de vloer. Vul depressies en openingen op met egalisatiemiddel voor de eiken vloer uit Tilburg en schuur hoge punten weg met een bandschuurmachine.

Leg een vochtbarrière. Er zijn verschillende materialen die je op de ondergrond kunt nieten, waaronder teer- of kraftpapier, vinylfolie en doorzichtig plastic, of je kunt een coating aanbrengen met een verfroller. De barrière is een bescherming tegen kromtrekken en scheiden.

Begin met het leggen van de vloer
Zet een krijtlijn om de eerste rij vloerbedekking af te bakenen, in het midden van de kamer of tegen een muur. Leg de eerste rij met de rand langs de lijn en spijker de planken met afwerkings-nagels. Boor een gat van 1/8 inch voor elke spijker en scheid de paren. Zaag de laatste plank op maat een hakzaag.

Installeer de rest van de planken door ze te blinderen met vloerklemmen. Gebruik een pneumatisch spijkerpistool om de spijkers aan te drijven.

Installeer de laatste rij tegen de muur door de onderkant van de groeven van de planken af te zagen met een tafelzaag, de planken op hun plaats te leggen en ze met de hand te spijkeren.

Schuren, kleuren en afwerken
Zink de koppen van alle zichtbare nagels met een nagelstans. Verdun een liter latex vulmiddel met water tot het gietbaar is en verdeel het over de hele vloer met een rubberen voegkous. Werk het in alle spleten tussen de planken. Laat de vuller een nacht of langer drogen.

Schuur de vloer met een trommel schuurmachine en 36 korrel schuurpapier. Laat de machine diagonaal over de planken lopen om de oppervlakken snel te schuren en te egaliseren, en laat de machine vervolgens parallel aan de planken lopen met hetzelfde schuurpapier. Schuur de randen met een vloerrand en een 36 korrel schijf.

Herhaal die handelingen nog twee maal, met korrel 80 en korrel 100. Gebruik een handpalm schuurmachine voor de hoeken waar je anders niet bij kunt. Stofzuig de vloer en veeg deze af met een vochtige doek als je klaar bent

Verzegelen is ook beschermen
Breng een laagje sealer aan. Laat de sealer drogen en schuur vervolgens de vloer met een vloerbuffer voorzien van een 120 korrel schuurzeef. Daarna stofzuigen

Breng dan twee of drie lagen blanke lak aan, waarbij de vloer na elke laag, behalve de laatste, wordt gestofzuigd. Bij de laatste laag installeer je een lamswol buffer op de polijstmachine en polijst je de vloer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *